moon calendar dining navigate-next
ONLINE BIZTOSÍTÁS
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Omán utazás nyaralás last minute akciós...
RENDEZÉS: DÁTUM SZERINT / | ÁR SZERINT /
Omán Szultánság, Zofár, Salalah
Indulás: 2024-10-11
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Szállás típusa: Hotel ****
Szobatípus: Superior szoba
Időtartam: 7 éj
Omán Szultánság, Zofár, Salalah
Indulás: 2024-10-11
Ellátás: All inclusive
Utazás módja: Repülővel
Szállás típusa: Hotel *****
Szobatípus: Classic kertre...
Időtartam: 7 éj
Omán Szultánság, Zofár, Salalah
Indulás: 2024-10-11
Ellátás: All inclusive
Utazás módja: Repülővel
Szállás típusa: Program szerint
Szobatípus: Deluxe szoba
Időtartam: 7 éj
Omán Szultánság, Zofár, Salalah
Indulás: 2024-10-11
Ellátás: All inclusive
Utazás módja: Repülővel
Szállás típusa: Hotel ****
Szobatípus: Residence 2...
Időtartam: 7 éj
Omán Szultánság, Zofár, Salalah
Indulás: 2024-10-11
Ellátás: leírás szerint
Utazás módja: Repülővel
Szállás típusa: Hotel *****
Szobatípus: 2 helységes Club...
Időtartam: 7 éj
Omán Szultánság, Maszkat, Maszkat
Indulás: 2024-11-05
Ellátás: Félpanzió
Utazás módja: Repülővel
Szállás típusa: Egyéb
Szobatípus: Kétágyas szoba
Időtartam: 7 éj

Oman - Salalah charter járat menetrend

Közvetlen Smartwings charter járattal, leszállás nélkül a 2024.10.18 - 2025.05.09. téli időszakban

Honnan - Hová                          Indulási idő - Érkezési idő:
Budapest (BUD) - Salalah (SLL):      05:00 -14:50
Salalah (SLL) - Budapest (BUD):      16:00 -20:25

Menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják!


Omán fakultatív programok

Félnapos kirándulás Salalah városában
Programunkat a csodálatos Szultáni Nagymecset meglátogatásával kezdjük, mely péntek kivételével minden nap látogatható reggel 8.30 és 11.00 között. Hölgyeknek kötelező a fejkendő, vagy a hidzsáb megfelelő változata, valamint hosszú ujjú ruhát, hosszú szoknyát, vagy nadrágot illik viselni. A rövidnadrág nem megengedett. Utunkat folytatva ültetvényes között fogunk elmenni az autóbusszal, majd megállunk kókuszt, papayát vagy más helyi gyümölcsöket vásároljunk.  Ezt követően elmegyünk a Al Baleed Régészeti Park Tömjénföld Múzeumba. A történelmi helyszín meglátogatása után, továbbmegyünk az Al Haffa Souq-ba (az üzletek is 13.00 és 16.30 között zárva tartanak) amely egy hagyományos keleti piac, amely a legmegfelelőbb hely különböző tömjénfajták vásárlására.

A program díja belépőkkel: 35 USD/fő (helyszínen foglalható)
Indulás: vasárnap

Buszos kirándulás, angol nyelvű idegenvezetés, magyar nyelvű fordítás
Egész napos „kelet Jebel safari
Kirándulásunk elvezet az Ain Razat természetes forrásaihoz, ahol, - az évszaktól függően- különböző természeti csodák várnak ránk. A monszun időszakában a leglátványosabb a táj, de egy egész évben népszerű helyszín, és javarészt Salalah elsődleges vízforrása. Ezt követően Taqah-ba utazunk, Dhofar kormányzóság tengerparti városába. Ez egy ősi halászfalu volt, mely ma egy csodás várkastéllyal büszkélkedhet, őrházak és kőtornyok biztosítják a védelmét. A váron belüli helyiségek tele vannak antik ékszerekkel, fegyverekkel, bútorokkal, festményekkel és mindennapi tárgyakkal is, hiszen ma is lakható az épület. Következő állomásunk Wadi Darbat oázisa, ami a hegyekben van elrejtve, gyönyörű kilátással Khor Rori türkiz lagúnáira. Az oázis egy természeti csoda, lélegzetelállító vízeséssel, vad növényzettel, barlangokkal, hegyekkel és tavakkal. A következő program a „madarak kútja”-ként is ismert Tawi Ateer felfedezése, ami a Salalah-hegység mészkő borította, leglátványosabb vízlelőhelye. Utunkat tovább folytatjuk a Jebel Samhan- hegyvonulataihoz, egy lélegzetelállító fennsíkot elérve, melynek legmagasabb pontja 2100 méter és területe kb. 4500 négyzetkilométer. Útközben megállunk egy Baobab fánál, majd haladunk tovább a Salalah Anti Gravitációs pontra, ahol megnézhetjük, hogy mássza meg autónk a hegyet „üres” fokozatban.

A program díja belépőkkel: 110 USD/fő (helyszínen foglalható)
Indulás:hétfőn

Jeep-ekkelangol nyelvű idegenvezető
Delfinles
Délelőtt 10-12:00 között, délután 15-18:00 között. Délutáni program tartalmaz fürdőzést is, illetve visszafelé a Naplementét tekinthetjük meg a hajónkról. Délután kapunk vizet, teát, kávét, gyümölcsöt, a délelőtti 2 órás programban ezek nem elérhetőek.

A program díja: 55 USD/fő (Helyszínen foglalható, Millenium hotelből plusz transzfer)
Indulás:kedden

Egésznapos sivatagi szafari naplementézéssel
A szálloda elől 12.30-kor indulunk a Wadi Dawka oázisba, mely az UNESCO Világörökség része. A Dawka Oázisban található a legtöbb természetben termesztett tömjénfa a régióban. Utunkat az "Ubar elveszett városával" (UNESCO Világörökség) folytatjuk, Dhofar régió egyik ősi lelőhelyére érkezünk, ahol a régészek távérzékelő berendezéssel felfedezték a város maradványait 1992-ben. Ubart körülbelül i.e. 2800 óta lakták emberek. I.sz. 300 körül, a tömjén fontos kereskedelmi központja volt, mielőtt a várost eltemették a dűnék. A helyszínen található kis múzeumban megtekinthetik a régészeti felfedezéseket. Különleges látnivaló a hegy lábánál elterülő hatalmas homokos síkság, a Rub al Khali, egy sivár, száraz sivatag, más néven az üres negyed, mely régészeti lelőhelyeiről ismert. Esti órákban egy lélegzetelállító naplementét láthatunk a dűnék felett. (vacsora felár ellenében)

 - A program díja: 125 USD, 131 USD tevegeléssel, 140 USD vacsorával, 145 USD vacsorával és tevegeléssel (helyszínen foglalható)
 - Indulás:minden nap, szerdán magyar nyelvű asszisztenciával
 - Jeep-ekkel angol nyelvű idegenvezető

Shopping (Salalah Grand Mall és Gold Souk)
2 órás vásárlási lehetőség Salalah legnagyobb plázájában (ajánlott venni: datolya, tömjén, parfüm, csokoládé, férfi papucs, gyermekeknek ruha) plusz 45 perc aranybazár

 - A program díja: 20 USD/fő (helyszínen foglalható)
 - Indulás:csütörtök

Unesco Világörökségi Helyszínek
Meglátogatjuk az UNESCO Világörökség részét képező Al Baleed Régészeti Parkot és a Tömjénföld Múzeumát, ahol bemutatják a történelmi és régészeti örökséget, valamint a régió kivételes tengerészeti hagyományait. Al Baleed nyitvatartása V-Cs 8:30-20:00 és P-Szo 15:00-20:00. A múzeumlátogatás után ebéd egy helyi étteremben, és tovább utazás a Khor Rori kikötőbe, a Sumhuram romváros helyszínére, az ókori Arábia tömjénkereskedelmi fővárosába. A Sumhuram Múzeum és Régészeti Park az egyik UNESCO Világörökségi helyszín részeként számontartott tömjénföld, mely Khor Rori ősi városában található, ahol virágzott a tömjén- és rézkereskedelem. Következő állomásunk Wadi Dawka (UNESCO világörökségi helyszín), más néven "tömjénfák oázisa", amelyben a legnagyobb gyűjtemény található a természetben termesztett tömjénfák közül a régióban. Továbbmegyünk az "Ubar elveszett városába" (UNESCO Világörökség), ahol a régészek távérzékelő berendezéssel felfedezték fel a város maradványait 1992-ben. Ubart körülbelül i.e. 2800 óta lakták, és . isz. 300 körül a tömjén fontos kereskedelmi központja volt, mielőtt a várost eltemették a dűnék. A helyszínen egy kis múzeum mutatja be a régészeti felfedezéseket. A hegy lábánál elhelyezkedő sivár, száraz sivatag, a Rub al Khali, más néven az üres negyed, egy hatalmas homokos síkság, mely régészeti lelőhelyeiről ismert. Esti órákban egy lélegzetelállító naplementét láthatunk a dűnék felett

 - A program díja: 160 USD/fő (helyszínen foglalható)
 - Indulás:minden nap
 - Jeep-ekkel angol nyelvű idegenvezető

Egész napos kirándulás „A történelmi kelet”
Kirándulásunk elvezet az Ain Razat természetes forrásaihoz, ahol, - az évszaktól függően, különböző természeti csodák várnak ránk. A monszun időszakában a leglátványosabb a táj, de egy egész évben népszerű helyszín, és javarészt Salalah elsődleges vízforrása. Ezt követően Taqah-ba utazunk, ami Dhofar kormányzóság tengerparti városába. Ez egy ősi halászfalu volt, mely ma egy csodás várkastéllyal büszkélkedhet, őrházak és kőtornyok biztosítják a védelmét. A váron belüli helyiségek tele vannak antik ékszerekkel, fegyverekkel, bútorokkal, festményekkel és mindennapi tárgyakkal is, hiszen ma is lakható az épület. Következő állomásunk Wadi Darbat oázisa, ami a hegyekben van elrejtve, gyönyörű kilátással Khor Rori türkiz lagúnáira. Az oázis egy természeti csoda, lélegzetelállító vízeséssel, vad növényzettel, barlangokkal, hegyekkel és tavakkal. Ezt követően Mirbat történelmi jelentőségű várkastélyához megyünk, ahol megtekinthető a Kormányzó háza, a régi piac, a falu és a kikötő is. Egy csodás fotómegálló következik, ami nem más, mint az középkori építészet klasszikus példája, Bin Ali ikerkupolás síremléke. Végezetül a Khor Rori kikötőnél található Sumhuram romvárosba látogatunk el. Ez a város az ókori arab kereskedelem tömjén központja is volt. Itt megtekinthető lesz továbbá a Sumhuram Múzeum és Régészeti Park is.

 - A program díja:110 USD/fő (helyszínen foglalható)
 - Indulás:minden nap
 - Jeep-ekkel angol nyelvű idegenvezető

Hasznos információk a kirándulásokkal kapcsolatban:Kirándulásokra az idegenvezetőnél lehet jelentkezni az információs óra végén.
Minden esetben hozzák magukkal voucherüket (jegy) amivel igazolni tudják a részvételüket.
A buszoknál előfordulhat késés (a hotelekben lévő utasok késéseiből adódóan)
Útlevelükről készítsenek másolatot, ami legyen Önöknél a kirándulásokon.
Mindig legyen Önöknél kalap, sapka vagy kendő stb. amivel megvédhetik magukat az erős napsugárzástól, illetve ha a program tartalmaz mecsetlátogatást, akkor annak megfelelő öltözékkel készüljenek.
Óvják bőröket is, használjanak rendszeresen naptejet, napolajat.
Amennyiben az otthon foglalt kirándulást módosítani szeretnék, úgy otthon fogják ezt visszatéríteni Önöknek, a helyszínen ebben az esetben új foglalást kell tenni a részvételi díj befizetésével.

Az otthon foglalt kirándulást csak akkor tudjuk elfogadni, ha az  ománi képviselőinél is bejelentkeztek rá és megkapták a jegyüket.
Az utazásszervező és a SilentSands fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben nincs elegendő létszámú jelentkező, vagy az időjárási körülmények nem megfelelőek, úgy törölje a kirándulást.
Ha a megadott indulási időpontban az utas nem jelenik meg, automatikusan “no show”-nak minősül
A busz nem tud várakozni a felszállási időn túl, ha bárki késne, saját költségre taxival tud becsatlakozni a programokba.
A SilentSands, mint ománi partner felel az összes kirándulás szervezéséért, panasz esetén a helyi képviselőhöz lehet fordulni.
Minden olyan programért, taxi vagy autóbérlésért, ami nem a helyi képviselőinél lett befizetve, semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni, így kérjük, a máshol befizetett szolgáltatásokból fakadó kellemetlenségekkel ahhoz a céghez forduljanak, akiknél a befizetés történt. Köszönjük megértésüket!
Az árak USD-ben vannak megadva, ellenben ha bárki EUR-ban fizetne, akkor a váltás 1:1-hez.
A jeepes kirándulások árai 4 fő esetén értendőek. Ha valaki másodmagával szeretne programon részt venni, felár előfordulhat vagy más nációval történő összevonás.
A buszos kirándulások esetén a gyermekkedvezmény (50%) 12 éves korig érvényes, a jeepek esetében ez betöltött 6 éves kor.
A kirándulások során alkohol vásárlására és fogyasztására nincs lehetőség!
A kirándulások árai tartalmazzák: 

a buszokon és a terepjárókban a palackozott víz fogyasztását,
a programban szereplő múzeumok, nemzeti parkok belépőjegyeit,
az autóbuszos és repülős túrák esetében magyar idegenvezetőt,
a terepjárókkal szervezett kirándulások esetén angolul beszélő (driver-guide) gépkocsivezetőt,
repülőgépes kirándulás esetén az adókat és illetékeket.
A kirándulások árai nem tartalmazzák: 

a borravalót (opcionális)
étkezéseket (kivéve Maszkat kirándulást, ahol az ár tartalmazza az ebédet)
Figyelem!
A sivatagi szafarikat nem ajánljuk: egészségügyi problémákkal rendelkezőknek, terhes kismamáknak, és 6 éven aluli gyermekeknek, mozgáskorlátozottaknak, fogyatékossággal élőknek. A dűnéken történő rodeó-zást mindenki saját felelőségére veheti igénybe!
A kirándulások alkalmával a hölgyek számára a fürdőruha vagy a hasonlóan nem megfelelő öltözet nem megengedett. A Mecset látogatásához a hölgyeknek vállat eltakaró kendő, valamint térdet eltakaró öltözet szükséges. Férfiaknak rövidnadrág és atléta nem megengedett! A mecsetek csak cipő nélkül látogathatóak, ezért zokni viselése javasolt.
Minden kirándulásra ajánlott a fejet eltakaró sapka vagy kalap, illetve napvédő krém használata.
A terepjárókkal történő kirándulások többségénél hosszabb gyaloglás is előfordulhat, így azokra kényelmes sportcipő ajánlott!


Ománi Szultánság hasznos információk

Az Ománi Szultánság az Arab-félsziget délkeleti részén fekszik, azaz a közel-keleti térség egyik legbiztonságosabb országa. A szultánság a természeti adottságait tekintve bővelkedik a legkülönbözőbb tájakban: a nyugalmat árasztó, fehér színű tengerpartok egész napos pihenést kínálnak, a prófétai időket idéző sivatagok tevegelésre csábítanak, de ha beljebb haladunk, akkor már égre törő sziklacsúcsok és buja zöldben virágzó völgyek váltják egymást. Ebben a különleges országban azonban nemcsak a természet nyűgözi le az embert, itt az egyéb turisztikai látnivalók szerelmesei is megtalálják a kedvükre való látványosságokat: jellegzetesen arab stílusú erődöket, mecseteket és palotákat tekinthetünk meg, az egzotikus keleti bazárok színe, illata és forgataga pedig teljesen elvarázsolják az utazót.

A szultánság fővárosa a nyüzsgő Muscat, míg legnépszerűbb üdülőhelye Salalah (magyarosan: Szalála), ahová a charterek röpítik az utasokat. Salalah igen régi, már az ókortól lakott település, amelynek gazdagságát a tömjén alapozta meg, hiszen a város az egykori közel-keleti tömjénkereskedelem egyik központi útvonalán fekszik. Salalah középkorban kiépült óvárosa és bazársora ma is az ódon, több évszázados pompájában várja a látogatókat.

Ehhez a csodához ráadásul nem is kell sokat utazni: a 2024-2025 téli időszakban szervezett charterekkel az út mindössze hét óra, (ebből hat óra a repülés, egy óra pedig a technikai megálló). Különösen megnyugtató, hogy Magyarország és az Ománi Szultánság között az időeltolódás mindössze két óra, ami nagy könnyebbséget jelent – csak összehasonlításul: ha a hasonló adottságokkal rendelkező karibi térségbe utaznánk, az óriási időeltolódás és a jetlag alaposan megviselné a szervezetünket.

Irodánk magas kategóriás, 4-5 csillagos all inclusive ellátású szállodákat kínál, meglepően kedvező árakon. Az 1 hetes nyaralás tokkal- vonóval már 399 000 Ft/fő/hét induló ártól elérhető. A hotelek között minden korosztály megtalálja a számára ideális pihenést nyújtó helyszínt, a gyerekes családok pedig élvezhetik a 14 éves korig igénybe vehető extra gyerekkedvezményeket.

A magyar nyelvű telepített idegenvezetőkkel felfedezhetik a vendégek a varázslatos környék csodáit fél-, vagy egynapos kirándulások keretében. A Salalah városába vezetett kirándulás alkalmával megismerhetjük a Szultáni Nagymecsetet, a Tömjén Múzeumot, és gyönyörű fotók készíthetők a bájos AL Husn palotáról. A természeti szépségeket kedvelő turistáknak ajánljuk a Nabi Ayoub hegyeket, vagy az egésznapos sivatagi szafarit, melynek keretein belül megtekinthető Bin Ali ikerkupolája, Mughsail Lagunánál a vándorló madarak nyújtanak nem mindennapi látványt. Egy egészen különleges élmény a Rub Al Khlainál található hatalmas síkság, amely az esti órákban egy lélegzetelállító naplementét nyújt a dűnék felett. Akik nem hagynák ki Muscat felfedezését, ők egy 1 napos, repülős utazás keretében ismerkedhetnek meg a lenyűgöző szépségeket rejtő misztikus fővárossal.

Az Ománi Szultánságban a cél a pihenés, a nyugalom, a nyári vakáció a télben, vagyis önmagunk és családtagjaink kényeztetése a kellemesen meleg tengervízben. Itt a nap korán kel és későn nyugszik, azaz hosszú ideig élvezhetjük a fény áldásait – arról nem is beszélve, hogy habár a szultánság partjait kelet felől az Indiai-óceán mossa, az apály-dagály hatása minimális, így a tengerparton is sokáig időzhetünk.

További információk Ománról:

Omán titokzatos szultánságában a drámai szépségű természeti látnivalók, a mesés tengerpartok és az egyedi vízi világ mellett az arab világ gyökereihez kerülhet közelebb az utazó. Ománban járva kevesebb csillogás vesz körül, mint Dubaiban, azonban a gyönyörű tájak és az 5000 éves történelem féltve őrzött építészeti emlékei önmagukért beszélnek. Omán híres csodaszép, fehér homokú strandjairól, elkülönült öblökkel szabdalt, gazdag vízi világú partjairól, melyeket négy tenger: a Perzsa- és az Ománi öböl, valamint az Arab-tenger és az Indiai óceán is mossa. Festői wadik (sivatagi folyóvölgyek), oázisok, homokdűnék, tavak, erdőségek, ősi erődök teszik változatossá az elsőre talán egyhangú sivatagnak vélt tájat. Omán különleges hangulatú, zárt világa az békebeli arábiai hangulatba enged bepillantást. Mindazoknak ajánljuk e páratlan úti célt, akik a mesés kelet varázsára és „érintetlen” szépségére kíváncsiak.
 
Omán Magyarországnál háromszor nagyobb területén az időjárás nyáron rendkívül forró, és a tengerparton magas páratartalommal párosul. Az éves csapadékmennyiség nagyon alacsony, bizonyos időszakokban teljesen elmarad. Nyáron, a sivatagos területeken 50°C feletti hőmérsékletet is mérnek. A tengerpartokon páradúsabb levegő és enyhébb hőmérséklet a jellemző. Az utazásra legkellemesebb időszak az októbertől márciusig tartó tél, 25-30 C nappali átlaghőmérséklettel. Omán fővárosába Muscatba egy átszállással lehet eljutni, a repülési idő kb. 7 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/oman

Ománban nincsen magyar nagykövetség, ezért a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe.

Biztonság
Omán békés és nyugodt muszlim állam, a közbiztonság kifejezetten jó. Viszonylag ritka jelenségnek számít a lopás vagy az erőszakos bűncselekmények, ettől függetlenül javasolt az elővigyázatosság, a személyes értéktárgyak felügyelete. Szintén fokozottan ajánlott a helyi törvények, valamint a kultúra és vallás tiszteletben tartása. Az ománi törvények be nem tartása súlyos büntetőjogi következményeket von maga után!

A közúti balesetek – köztük a halálos kimenetelű autóbalesetek – nagyon gyakoriak, a vezetéshez óvatosság és körültekintés szükséges. A sivatagi kirándulásokat érdemes nem egyénileg, hanem szervezett csoportban, de mindenképpen a megfelelő felszereléssel (helyismerettel rendelkező vezető, GPS, elegendő mennyiségű üzemanyag és ivóvíz) végrehajtani.

Egészségügyi tudnivalók
Az Ománi egészségügyi ellátás nyugati színvonalú, de a kórházi kezelések kifejezetten drágák. Utazás előtt ezért mindenképpen javasoljuk betegség- és balesetbiztosítás megkötését, mert biztosítás hiányában az egészségügyi ellátás díját helyben kell kifizetni.Ománba kötelezően előírt oltás nincs, de a nemzetközi ajánlások alapján érdemes a következő oltásokkal rendelkezni:diftéria, tetanusz, járványos gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, meningitisz, veszettség elleni védőoltás.

Fertőzött területről érkezőknek kötelező a sárgaláz elleni védőoltás.

Az ajánlott és szükséges védőoltásokról bővebben az Intermed Oltóközpont honlapján tájékozódhat.

Bizonyos területeken gyakran előforduló fertőzés a malária. Az érintett területekre történő beutazás esetén malária elleni gyógyszer szedése javasolt.

Egyéb, gyakran előforduló fertőző betegségek: Utazók hasmenése, Leishmaniosis fertőzés, Dengue-láz és Schistosomiasis (vérmétely fertőzés).

A csapvíz nem iható, csak és kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt!

Vízum:

Magyar állampolgárok oda-visszaútra szóló repülőjegy (amennyiben szárazföldi határon történik a határátlépés, nem szükséges), szállásfoglalás és egészségügyi biztosítás birtokában 14 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak az országba. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak az Ománi Szultánság bécsi nagykövetségéhez

 
Helyi szokások
A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba – többek között Ománba – utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat. Ennek megfelelően a nők részére ajánlott a zártabb ruhák viselése, nagyon rövid szoknyát és sortot ne hordjanak. Mecsetekbe csak fedett vállal és térdet takaró öltözékben lehet belépni.

Időjárás
Az ország klímája rendkívül száraz és forró sivatagi, amelyhez a tenger közelsége miatt meglehetősen magas páratartalom is társul. A hőmérséklet: 35-45 C (májustól szeptemberig), és 20-30 C (októbertől márciusig). Az épületekben mindenhol légkondicionálás működik.

Biztosítás
Az Ománba utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött ománi kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével).

Közlekedés
Biztonságos, azonban a sivatagi kirándulásokat érdemes nem egyénileg, hanem szervezett csoportban, de mindenképpen a megfelelő felszereléssel (helyismerettel rendelkező vezető, GPS, elegendő mennyiségű üzemanyag és ivóvíz) tervezni.
Ománban nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés. Az országon belül saját gépjárművel, taxival, bérsofőrrel és bérelt autóval lehet közlekedni. Az ország úthálózata kiváló.
Az EU logóval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozás nélkül elfogadják.

Pénzváltás, bankkártyák elfogadása
Az országban szállodákban, nagyobb forgalmú helyeken USD-t is elfogadnak. Az ománi rijál szabadon átváltható, pénzváltásra a repülőtéren, a bankokban a szállodákban és az arra kijelölt pénzváltó helyeken van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, készpénzes fizetésre OMR-ben és USD-ben van lehetőség.
Valutát lehet váltani bankokban, pénzváltókban, valamint a nagyobb szállodákban, azonban az árfolyam sokkal gyengébb, mint itthon. A bankkártyákat (VISA, MasterCard, American Express) Ománban a hotelekben, utazási irodákban, nagyobb éttermekben, vagy autókölcsönzőkben általában elfogadják, a kisebb üzletekben és a piacon azonban csak készpénzzel lehet fizetni.

Munkaszüneti napok
A hétvégék rendje eltér az európaitól, a hivatalos munkaszüneti napok a péntek és a szombat.

Nyitvatartási idők
Állami intézmények: 7:30 -14:30
Magánszektor: délelőtt: 8:00 -12.00, délután: 16:00 - 19:00
Bankok: 8:00 -14:00

Vallási és viselkedési kultúra
Az országban alkohol csak meghatározott helyeken szerezhető be és fogyasztható.
A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen nem ajánlott az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.
Az Ománba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muszlim öltözködési és viselkedési szokások tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a kevésbé látogatott tengerpartok, illetve szállodai úszómedencék esetében, de minden egyéb helyszínen póló és lábakat takaró nadrág, vagy háromnegyedes szoknya viselete kívánatos. Mecsetekbe csak fedett vállal, hajjal és térdet takaró öltözékben lehet belépni. Szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárlóközpontokban, amelyeket a külföldiek is előnyben részesítenek, elfogadott az európai típusú öltözet viselete.

Vámellenőrzés és vámszabályok
Az országba történő belépéskor vámellenőrzésen és poggyászátvilágításon kell átesni. Vámmentesen 400 szál cigarettánál és 2 liter szeszes italnál többet (csak 21 éven felüli, nem muszlim vallású utazók esetében) nem lehet az országba bevinni. Muszlim vallásúak számára az alkohol behozatala egyáltalán nem megengedett. Tilos továbbá a fegyverek és fegyvernek minősülő tárgyak, bármilyen kábítószer, drog vagy ópiumszármazék, pornográf témájú újságok vagy DVD és mindennemű friss élelmiszer – főleg a sertéshús – importja. A drogcsempészeket – vallástól függetlenül – halállal büntetik. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele 6000 ománi riál értékig nem korlátozott. Az országba kábítószeren és pornográf kiadványokon kívül mindent – alkoholt is – be lehet hozni (alkohol 2 liter, cigaretta 2.000 db). Valutát korlátozás nélkül lehet behozni.


KIEMELT AJÁNLATAINK