moon calendar dining navigate-next
ONLINE BIZTOSÍTÁS
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Repülési információk és tudnivalók 2024

 

 

 

Figyelem!
A fenti időpontok minden esetben helyi idő szerint értendőek!
időeltolódás +1 óra : Tolo (ATH), Karpathos (AOK), Kefalonia (EFL), Korfu (CFU), Kréta(CHQ), Lefkada/Parga (PVK), Rodosz (RHO), Zakinthos (ZTH).
A táblázatban szereplő adatok tájékoztató jellegűek!
A menetrendváltozás jogát a légitársaság(ok) fenntartják

Gyakran ismételt kérdések (GY.I.K.)

Változhatnak az indulási időpontok?
Az időpontok megváltoztatására, a foglalás átruházására, illetve a foglalás törlésére vonatkozó szabályokat az utazási iroda határozza meg. A fuvarozó fenntartja magának a jogot, hogy a járatok érkezési és indulási időpontját a fuvarozási szolgáltatás megrendelése és az indulás időpontja közötti időszakban megváltozassa, és az esetleges változásokról haladéktalanul tájékoztatja az utazási irodát. Az esetleges változásról az utazási iroda köteles tájékoztatni az utasokat. A tájékoztatás elmaradása miatt felmerült kár megtérítése iránt az utas kizárólag az utazási irodával szemben jogosult fellépni.

Milyen iratok szükségesek a repülés során?
Amennyiben az utazási iroda másként nem állapítja meg, az utasoknak a menetjegyen szereplő indulási idő előtt két órával kell az indulási repülőtéren megjelenniük érvényes menetjegyükkel (amennyiben a fuvarozás menetjegy alapján történik) és úti okmányaikkal. Ezeket a beszállás előtt kérésre fel kell mutatniuk. Az utasok kötelesek az illetékes hatóságok által elvégzendő biztonsági- és esetlegesen vámellenőrzésnek alávetni magukat, kézi- és feladott poggyászukat.

Mire kell figyelnem, ha gyerekkel utazok?
A gyermek 2 éves kora alatt csecsemőnek tekintendő. Oda-vissza utazás esetén a visszajárat dátuma a meghatározó a jelen fejezet alkalmazandósága szempontjából. A csecsemő nem jogosult saját ülésre és frissítőre és a kísérő ölében utazik. A fuvarozó által üzemeltetett útvonalakon egy felnőtt utassal maximum egy csecsemő utazhat. Egy sor ülőhelyen csak egy csecsemő utazása engedélyezett. Biztonsági okokból a gyermekülés használata az alábbi feltételekkel engedélyezett:az utas külön ülőhelyet vásárolt a biztonsági gyermekülés elhelyezésére;
a biztonsági gyermekülést hitelesítették a légi szállításban való használatra, és a hitelesítést feltüntették a biztonsági gyermekülésen;
a biztonsági gyermekülés használata akkor megengedett, ha kétpontos övvel rögzíthető és a repülés teljes időtartama alatt így becsatoltan kell tartani.
A két éves kor alatti gyermekek nem utazhatnak a vészkijáratok soraiban található üléseken.
Amennyiben tizennyolcadik életévét be nem töltött utas csak az egyik szülővel utazik, vagy olyan tizennyolcadik életévét betöltött személlyel utazik, aki nem a törvényes képviselője, akkor előfordulhat, hogy az eljáró hatóság írásbeli igazolását kéri annak, hogy a másik szülő (nem szülővel utazó gyermek esetén a szülők) hozzájárult(ak) az utazáshoz. Ezért javasolt, hogy a tizennyolcadik életévét be nem töltött utas, vagy a vele utazó személy vigye magával a szülő(k) - magyarul és a célállomás nyelvén megfogalmazott, vagy ezekre lefordított - nyilatkozatát arról, hogy a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy külföldre utazásához hozzájárul(nak). Javasolt továbbá, hogy a nyilatkozat tartalmazza a tizennyolcadik életévét be nem töltött utas, a kísérő és a szülő(k) adatait, a tizennyolcadik életévét be nem töltött utas úti okmányának számát, az utazás célját, helyét, a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény adatait, elérhetőségét.
Gyerekkocsit, gyerekágyat, gyerekülést, száraz vagy gél akkumulátorral működő tolókocsit mozgássérült személyek számára ingyenesen szállítják légi úton.

Milyen szabályok vonatkoznak a várandós nőkre?
A terhes nők számára a terhesség 34. hete után (ikerterhesség esetén a 28. hét után) a fuvarozó nem teszi lehetővé a repülést.

Hogyan tud a repülővel utazni egy mozgássérült utas?
Az utas választása szerint a kerekes széket átadhatja a fuvarozó részére annak érdekében, hogy az a légi jármű poggyászterében kerüljön elhelyezésre. Amennyiben lehetséges az utasnak le kell választania az akkumulátort a kerekesszékről, mielőtt átadná a fuvarozó képviselőjének. Ebben az esetben az utas a kerekes széket a célállomás repülőterén kapja vissza és a repülőtér kiszolgáló személyzete az utas számára egy másik kerekes szék használatával segítséget nyújt a csomagfeladástól a légi járműhöz, majd az érkezést követően a légi járműtől a csomagkiadásig való eljutáshoz.
A fedélzeten található egyes ülések felhajtható kartámasszal rendelkeznek a mozgás megkönnyítése érdekében. Amennyire a körülmények ezt lehetővé teszik, a fuvarozó gondoskodik arról, hogy a csökkent mozgásképességű utas rendelkezésére álljon ilyen ülés.
A fedélzeten található egyes mellékhelységek kapaszkodókkal vannak ellátva annak érdekében, hogy a csökkent mozgásképességű utasok könnyebben használhassák azokat.
A fuvarozó fenntartja a jogot arra, hogy a fuvarozásra használt légi jármű típusát megváltoztassa, amennyiben a fuvarozó légi járművével nem lehetséges a fuvarozás teljesítése és a fuvarozás teljesítésében egy másik fuvarozó vesz részt.
A légi járművön szolgálatot teljesítő személyzet segítséget nyújt a csökkent mozgásképességű utasok részére a mellékhelységhez való eljutásban és az üléshez való visszajutásban, azonban a személyzet nem nyújthat segítséget az ilyen utasok felemelésében, hordozásában és nem nyújthat segítséget a mellékhelységben való tartózkodás alatt.

Poggyász
Mekkora súlyú poggyászt és kézipoggyászt vihetek magammal?
Az Utas egy poggyászt és egy kézipoggyászt vihet magával. A feladott poggyászt a fuvarozó átveszi, a kézipoggyász a biztonsági ellenőrzést követően az utas őrizetében marad.

Kézipoggyász
Az utas egy darab kézipoggyászt és egy darab személyes használati tárgyat vihet a légi jármű fedélzetére. A kézipoggyász maximum 8 kg súlyú lehet, maximum hossza 56 cm (22 inch), maximum szélessége 45 cm (18 inch) és maximum mélysége 25 cm (10 inch), azonban mind a három méret összesen maximum 115 cm (45 inch) lehet, beleértve a nyelet és görgőket.

Feladott poggyász
Minden, a légi járművön ülőhelyre jogosult utas feladott poggyászt vihet ingyenesen magával az alábbi maximális teljes súlyban:23 kg turistaosztályon.

 
A fuvarozó nem engedélyezi a poggyászok együttes kezelését, vagyis az ingyenes poggyászsúlyra való jogosultság összegzését abban az esetben sem, ha két vagy több utast bizonyíthatóan egy csoportként szállítanak (család, partnerek) ugyanazon a járaton vagy járatokon, és közösen jelentkeznek utas felvételre és a nevük egyazon utazási voucheren szerepel.

A poggyász tömege semmilyen esetben nem haladhatja meg a 32 kg-ot és az alábbi méretbeli korlátozást: egyikoldal hossza sem lehet több 150 cm-nél és az oldalak teljes hossza nem haladhatja meg a 250 cm-t.


Mit tudok felvinni a kézipoggyászban, és mit tehetek feladhatóba?
Az utas a légi jármű fedélzetére nem viheti magával a következő tárgyakat: kés bármilyen hosszúságú pengével, levélnyitó kés, bármilyen méretű olló, fegyver és esetleg játék vagy fegyver utánzatok, amelyek műanyagból vagy fémből készültek, csúzli, háztartási evőeszközök, penge és borotva penge, mechanikai eszközök, nyilak, dugóhúzók, fecskendő, kivéve egészségügyi okból, kötőtűk, sport botok, snooker és biliárd pálcák, fém körömreszelő és egyéb tárgyak, amelyeket a repülőtéri biztonsági szolgálat veszélyesnek tart, és amelyek helytelen használatával az utasok és személyzet biztonsága veszélyeztethető. Ezen tárgyak a repülőtéri biztonsági ellenőrzés során ellenérték megfizetése nélkül elkobozhatóak az utastól.
A következő tárgyak tiltottak a repülőtér utas átvilágítást követően használt területén és a légi jármű fedélzetén:Lőfegyverek és más fegyver, bármilyen tárgy, amely képes, illetve képesnek tűnik lövedék kilövésére vagy sérülés okozására, úgymintMinden lőfegyver (harci- és sport-pisztolyok, revolverek, puskák, vadászpuskák és sörétes puskák, légpisztolyok, stb.)
Lőfegyver replikái és utánzatai
Lőfegyver formájú öngyújtók
Lőfegyver alkotóelemei (kivéve teleszkópos látócső és látcső)
Humánus állatölő eszközök
Jelzőpisztolyok
tartpisztolyok
Mindenféle játékfegyverek
BB golyót kilövő pisztolyok és golyóscsapágyat kilövő pisztolyok
Számszeríjak és hagyományos íjak
Katapultok
Szigonyok és szigonypuskák
Ipari szögpisztoly és szögbelövő
Kábító és sokkoló eszközök, például ösztöke, ballisztikus elektromos energiát használó fegyver (sokkoló)
Heggyel/éllel rendelkező fegyverek és éles tárgyak továbbá ezek utánzatai, amelyek sérülést okozhatnak, úgy mint:
Fejszék és bárdok
Nyílvesszők és dartsok
Pengék
Borotvapengék
Szigonyok és lándzsák
Jégcsákányok és jégfejszék
Jégkorcsolyák
Behajtható pengéjű kések és rugós kések mérettől függetlenül
Tőrök, valódiak és muzeálisak, amennyiben a penge hossza meghaladja a 6 cm-t, fémből vagy más olyan anyagból készült, amely alkalmassá teszi arra, hogy lehetséges fegyverként használják
Húsbárdok
Macheték
Borotvakések és borotvapengék (egyszer használatosak vagy cserélhető pengéjű borotvák, amelyek pengéje külön kazettában van tárolva)
Szablyák, kardok és pálca-kardok
Szikék
Ollók, amelyek pengehossza meghaladja a 6 cm-t
Sí- és sétáló/túra botok
Sátorszegek
Dobócsillagok
Háztartási- és barkács-eszközök, amelyek alkalmasak lehetnek szúró- és vágó- fegyverként való felhasználásra, például fúrók és fúrófejek, doboznyitó kés és háztartási kések, mindenféle fűrész, csavarhúzók, feszítővasak, kalapácsok, fogók, francia- és csavarkulcsok, hegesztők.
Egyéb tárgyak, amelyek nem néznek ki fegyvernek, de rejtett pengével rendelkeznek
Tompa eszközök, amelyek sérülés okozására alkalmasak, úgy mint:Baseballütő és Softball ütő
Biliárd, snooker és pool dákók
Husángok és gumibotok – merev vagy rugalmas – például rendőrségi gumibot, súlyozott végű bikacsök, egyéb bunkósbot
Krikett ütők
Golfütők
Hokiütők
Lacrosse ütők
Kajak- és kenu-evezők
Gördeszkák
Horgászbotok
Harcművészeti felszerelések, például bokszer, ütők, botok, cséphadaró, nunchaku, kubotan, kubasaunt
Robbanó és gyúlékony anyagok, amelyek veszélyesek lehetnek az utasokra és a személyzetre illetve a repülőgépre és az utasok tulajdonára, úgy mint:Lőszerek
Gyújtószerkezetek
Detonátorok és időzítők
Robbanóanyagok és robbanószerkezetek
Robbanóanyagok és robbanószerkezetek replikái és utánzatai
Aknák és egyéb katonai robbanószerkezetek
indenféle típusú gránát
Gázok és gáztárolók, például propán, bután, acetil, oxigén – nagy mennyiségben
Tűzijátékok, fáklyák, bármilyen pirotechnikai eszköz (beleértve a partikellékként árusított tárgyakat is, amelyek hang vagy fényhatással járnak, vagy dekorációs jellegűek)
Nem biztonsági gyufák
Füstöt kieresztő kazetták vagy hengerek
Gyúlékony folyékony üzemanyagok, például benzin/gázolaj, dízel, öngyújtó folyadék, alkohol és etanol
Aeroszolos festékfújók és annak változatai
Terpentinek és hígítók
Alkoholos italok, amelyek meghaladják a 70%-os alkoholtartalmat
Kémiai és mérgező vegyületek, amelyek veszélyesek lehetnek az utasokra és a személyzetre illetve a repülőgépre és az utasok tulajdonára, úgy mint:Savak és alkáliák
Korrozív és fehérítő anyagok, például klór, higany
Bénító vagy ártalmatlanító spray-k, például paprika spray, riasztó spray, könnygáz
Radioaktív anyagok, például egészségügyi vagy kereskedelmi izotópok
Mérgek
Fertőző vagy biológiailag veszélyes anyagok, például fertőzött vér, baktérium, vírus
Anyagok, amelyek spontán gyulladásra képesek
Tűzoltó készülékek
Folyadékok és ahhoz hasonló állagú anyagok:
Folyékony anyagok (zselék, paszták, testápolók/szilárd keverékváltozatok, nyomás alatt lévő tárolóban tárolt anyagok, fogkrémek, hajzselék, italok, levesek, parfümök, dezodorok, borotvahabok, aeroszolok és más egyéb a fentiekhez hasonló állapotú anyagok, kivétel:Folyadék egyetlen palackban, aminek az űrtartalma nem több mint 100 milliliter, és amely egy átlátszó lezárható műanyag tasakban van elhelyezve, aminek űrtartalma 1 liter;
Folyadékok, amelyre szükség lehet orvosi célból, vagy speciális diétából kifolyólag, továbbá baba ételek;
Folyadékok, amelyeket a repülőtéren vásároltak a beszállási és ellenőrzési pont után, azzal a feltétellel, hogy a folyadék zárható tasakban van elhelyezve, amelyen keresztül látható, ha sérült a palack, emellett a vásárlásról szóló aznapi nyugta is el van helyezve mellette;
Folyadékok, amelyeket a repülőtér lezárt biztonsági területén vásároltak;
Folyadékok, amelyeket ugyanazon napon egy másik közösségi repülőtéren vásároltak, azzal a feltétellel, hogy a folyadék zárható tasakban van elhelyezve, amelyen keresztül látható, ha sérült a palack, emellett a vásárlásról szóló aznapi nyugta is el van helyezve mellette;
Folyadékok, amelyek a repülőgép fedélzetén vásárolhatóak meg, azzal a feltétellel, hogy a folyadék zárható tasakban van elhelyezve, amelyen keresztül látható, ha sérült a palack, emellett a repülőgépről származó vásárlásról szóló aznapi nyugta is el van helyezve mellette.
tartalék/cserehúrok hangszerekhez.
A feladott poggyászban az utas nem szállíthat törékeny tárgyakat, mint parfüm, kölnivíz, dioptriás és napszemüveg, kontakt lencse, üveg, üvegtárgyak, porcelán, vízipipa, vagy könnyen megsemmisíthető tárgyak, gyógyszerek, pénz, hitelkártya, értékes tárgyak és műtárgyak, antik tárgyak, ékszerek, drága- és féldrága kövek, és más értékes fémtárgyak, kulcsok, értékpapírok, részvények, vagy kötvények, okiratok, üzleti iratok, útlevél vagy egyéb személyazonosító irat, adathordozó és elektromos készülékek, beleértve walkman, CD lejátszó, fényképezőgép, videó kamera, MP3, mobiltelefon, hordozható számítógép, stb. beleértve a tartozékokat is. A fuvarozó nem felel a fent említett tárgyak eltűnéséért vagy megsemmisüléséért.

Mit tudok magammal vinni az országba, ahova utazok, és milyen mennyiségben?
A nemzetközi előírásoknak megfelelően az utas nem vihet magával feladott és kézipoggyászában a fuvarozó által meghatározott és az adott ország vonatkozó törvényeiben szereplő tárgyakat, anyagokat és vegyületeket. Ettől eltérő esetben az utas köteles az ilyen dolgokat eltávolítani a repülés megkezdése előtt és azokat nem kaphatja vissza (az illetékes hatóságok az ilyen dolgokat elkobozzák). A fuvarozó semmilyen felelősséget nem vállal a biztonsági okokból elkobozott tárgyakért.

Lehet nehezebb a bőrönd, mint a megengedett?
A túlsúlyos és túlméretes poggyász fuvarozása iránti igényt írásban jelezni kell a fuvarozónak legalább 24 órával az indulást megelőzően.
A túlsúlyos és túlméretes poggyász szállítása díjköteles, a díj a fuvarozó jelen Üzletszabályzat Mellékletét képező díjszabályzat alapján fizetendő.
A túlméretes poggyászt az utas olyan módon köteles becsomagolni, hogy a poggyász a fuvarozás közben ne sérülhessen meg.
A fuvarozó nem köteles a túlsúlyos és túlméretes poggyász fuvarozását elvállalni, amennyiben azonban törekszik arra, hogy elvállalja amennyiben ezt a műszaki feltételek és szállítás kapacitások lehetővé teszik számára.
Egyirányú Turista Osztályú Túlsúlydíjak (Y, M)Túlsúly 8 kg / 1 poggyász tömegét növeli 15.1-től 23 kg-ig
EUR 25 / USD 32 / HUF 8.500 – amennyiben az utazási irodánál vagy repülőjegy vásárlásnál kerül kifizetésre
Túlsúly 17 kg / 1 poggyász tömegét növeli 23.1-től 32 kgEUR 40 / USD 48 / HUF 12.800 – Csak az utazási irodánál vagy repülőjegy vásárlásnál kerülhet kifizetésre.
Amennyiben a túlsúly a repülőtéri utas felvételnél kerül kifizetésre, minden 1 kg túlsúlyra vonatkozó ár:EUR 6 / USD 8 / HUF 2.000
Megjegyzés 1: A repülőtéri utas felvételnél ez a díjszabás fizetendő túlsúlyos poggyász esetén egységesen, minden 1 kg után. Ez a díjszabás vonatkozik a beszállásnál észlelt jelöletlen kézipoggyászokra is.
Egyirányú Travel Plus Class Túlsúlydíjak (T)Túlsúly 8 kg / 1 poggyász tömegét növeli 25.1-től 32 kg-ig
EUR 20 / USD 24 / HUF 6.400 – amennyiben az utazási irodánál vagy repülőjegy vásárlásnál kerül kifizetésre
Amennyiben a túlsúly a repülőtéri utas felvételnél kerül kifizetésre, minden 1 kg túlsúlyra vonatkozó ár:EUR 6 / USD 8 / HUF 2.000
Megjegyzés 1: A repülőtéri utas felvételnél ez a díjszabás fizetendő túlsúlyos poggyász esetén egységesen, minden 1 kg után. Ez a díjszabás vonatkozik a beszállásnál észlelt jelöletlen kézipoggyászokra is.
Egyéb egyirányú díjak
Túlméretes poggyász (1 db) 32 kg-ig (Egyik oldala nagyobb 150 cm-nél, azonban a három oldal összege nem haladhatja meg a 250 cm-t és egyik oldala sem haladhatja meg a 300 cm-t, maximum tömeg 32 kg.)EUR 49 / USD 60 / HUF 15.680 – amennyiben az utazási irodánál vagy repülőjegy vásárlásnál kerül kifizetésre
EUR 59 / USD 75 / HUF 18.880 – amennyiben a repülőtéri utas felvételnél kerül kifizetésre
Megjegyzés 1: A túlméretes poggyász légi szállításához a fuvarozó engedélye szükséges, legalább az indulás előtt 48 órával.
Megjegyzés 2: Az EFA Kód után meg kell adni a poggyász méreteit és tömegét.

Lehetséges túlméretes vagy sportfelszerelést szállítani?
A túlsúlyos és túlméretes poggyász fuvarozása iránti igényt írásban jelezni kell a fuvarozónak legalább 24 órával az indulást megelőzően. A sportfelszereléseket külön kell csomagolni és kezelni az utas felvételi pultnál. A sérülésmentes szállítás érdekében a felszerelést be kell csomagolni.

Mikor tudom átvenni a feladott poggyászt?
Az utas köteles a poggyászát közvetlenül a végső célállomás repülőterére történő megérkezés után azonnal átvenni.
A poggyászt a poggyászjegy birtokosa veheti át. A fuvarozó nem köteles vizsgálni, hogy a poggyászjegy birtokosa jogosult volt-e a poggyász átvételére és a szándékosság esetét kivéve nem felel azért a kárért, amely ezzel kapcsolatban az utast érte.

Mikor fogom megkapni a jegyeket?
Az utasok adatait az utazási iroda bocsátja a fuvarozó rendelkezésére. A fuvarozó az utas nevére kiállított menetjegyet az utazási irodának adja át. Az utas menetjegyét az utazási irodánál veheti át. Amennyiben a fuvarozó erről az utazási irodával megállapodik, úgy az utazási iroda jogosult a menetjegyet kiállítani. Amennyiben a menetjegyet az utazási iroda állítja ki, a menetjegy kiállításából eredő bármilyen kárért a fuvarozó nem vállal felelősséget, és az utas a menetjegy hibás kiállításával kapcsolatos kifogását, igényét az utazási irodával szemben érvényesítheti.
Kiállított menetjegy nélküli utazás esetén nincs szükség papír alapú repülőjegyre, elektronikus jegyre, egyéb repülőjegyet helyettesítő dokumentumra (voucher, stb.), amit az utasnak magánál kell tartania.

Mikor kezdődik a beszállás és meddig tart?
Amennyiben az utazási iroda másként nem állapítja meg, az utasoknak a menetjegyen szereplő indulási idő előtt két órával kell az indulási repülőtéren megjelenniük érvényes menetjegyükkel (amennyiben a fuvarozás menetjegy alapján történik) és úti okmányaikkal. Ezeket a beszállás előtt kérésre fel kell mutatniuk. Az utasok kötelesek az illetékes hatóságok által elvégzendő biztonsági- és esetlegesen vámellenőrzésnek alávetni magukat, kézi- és feladott poggyászukat.
Az utasnak legkésőbb a beszállókártyán megadott időpontban beszállásra készen kell állnia és megjelennie a járat beszállási helyén/beszállási kapujánál az érvényes beszállókártyával. Ha a beszállási időpont nem szerepel a beszállókártyán, az utas legkésőbb 20 perccel a járata indulása előtt köteles a járat beszállási helyén/beszálló kapujánál megjelenni. Amennyiben az utas az utas felvételi eljárást követően neki felróható okból nem jelenik meg beszállásra a beszállási helyén/beszálló kapujánál és ezen ok miatt a járat késik, mert az utas feladott poggyászának kirakodása válik szükségessé, az utas köteles megtéríteni a fuvarozó valamennyi bizonyított és bíróság által jogerős döntésben megítélt kárát.

Minden utas önállóan utazik? Lehetséges, hogy együtt legyen néhány ember és összevonják a poggyász súlyát?
A poggyász súlykorlátja 23 kg a turistaosztályon (Y, M). Korlátozás van érvényben a feladott poggyász darabszámát illetően. Minden utas 1 db 23 kg súlyú feladott poggyász díjmentes szállítására jogosult. Nincs lehetőség a bizonyíthatóan egy csoportként (család, partnerek), ugyanazon a járaton utazók és együttesen járatra jelentkezők között a poggyászok összevonására, tehát nem jogosultak arra, hogy a megengedett csomagok súlyát együttesen számolják és feladják egy utas nevében. A nagyobb kényelem érdekében, az utazási irodától megvásárolt extra ülés (EXST) NEM növeli a személyenként engedélyezett súlykeretet. Az extra üléssel (EXST) rendelkező utas is 1 db maximum 23 kg súlyú poggyászt adhat fel díjmentesen. További poggyász feladására az alábbiakban megadott túlsúlydíj (PDBG) megfizetésével nyílik lehetősége. A feladott poggyásznak meg kell felelnie az alábbi méretbeli korlátozásoknak: mindegyik oldala kevesebb, mint 150 cm és mindhárom oldal hossza összesen kevesebb, mint 250 cm. A 2. életévüket be nem töltött gyermekek 1 db maximum 10 kg súlyú ingyenes poggyász feladására jogosultak, a poggyász három oldalának mérete (hosszúság + szélesség + mélység) összesen maximum 115 cm lehet. Túlsúly esetén a vonatkozó túlsúlydíj a 2. életévét be nem töltött gyermekkel együtt utazó szülőt terheli. Babakocsi, babaágy, gyermekülés, kerekes szék, száraz vagy zselés akkumulátorral fogyatékkal élő személyek számára ingyenesen szállítható. A babakocsit be kell csomagolni egy csomagba vagy védőfiába, ellenkező esetben a fuvarozó nem felelős a keletkezett károkért. A kísérő kutyák, amennyiben azok vak, siket vagy más fogyatékkal élő személyeket kísérnek, ingyenesen szállíthatók.

Lehet helyjegyet venni a repülőn?
A fuvarozó fenntartja magának az ülőhelyek beosztására vonatkozó jogot, így járatain külön díj fizetése nélkül kizárólag a különleges gondoskodást igénylő utasok számára biztosít meghatározott ülőhelyet. Az utasok ülőhelyet a szabad ülőhely-kapacitások függvényében foglalhatnak a járatokra az Üzletszabályzatban foglalt feltételek és díj ellenében. A légi jármű ülőhelyeit a beszállókártyán igazolják és a helyeket szokásosan az utasoknak az utas felvételi pultnál való megjelenésének megfelelő sorrend szerint osztják el.
A fuvarozó nem garantálja, hogy az utas részére a kívánt ülőhely kerül kiosztásra a légijármű fedélzetén. A fuvarozónak jogában áll az utas részére kiosztott ülőhelyet előzetes értesítés nélkül működési vagy biztonsági okok miatt megváltoztatni tekintet nélkül az érvényes ülőhelyfoglalásra. Amennyiben az utas nem jelentkezik időben utas felvételre vagy bármilyen okból nem tud a légi jármű fedélzetére lépni, a fuvarozónak jogában áll ülőhelyfoglalását az adott járaton törölni.
A fuvarozó járatain az Üzletszabályzat mellékletében meghatározott díj ellenében az alábbi ülések foglalhatóak le:PRÉMIUM ÜLÉS: jelenti a repülőgép első hat illetve első három sorában és a vészkijáratoknál található üléssorokban található üléseket. Egyes légi járművek esetében az első sor 2ABC és 2DEF jelöléssel kezdődik és bizonyos ülések a használatból kivontak, amely ülésekre nem lehet helyfoglalást eszközölni. A vészkijárati sorokban lévő ülések kizárólag megfelelő fizikai állapotban lévő utasok részére foglalhatók le, a fuvarozó fenntartja magának a jogot arra, hogy a megfelelő fizikai állapot fennállásáról egyoldalúan döntsön bármikor az utazás során. A vészkijárati ülések nem foglalhatók le gyermekek részére 12 éves korig, idős vagy fizikailag nem megfelelő állapotban lévő utasok, mentálisan és vagy fizikailag befolyásolt állapotban lévő utasok részére. Amennyiben ilyen utasok részére kerül vészkijárati ülés lefoglalásra és az utas nem felel meg az itt meghatározott feltételeknek, az utas átültetésre kerül. A fuvarozó kizárja a kártérítési felelősségét és nem köteles a helyfoglalási díj visszafizetésére, amennyiben az átültetésre azért kerül sor, mert az ülést a jelen pontban foglalt kizáró okok ellenére foglalták le.
STANDARD ÜLÉS: jelenti a repülőgépnek a PRÉMIUM ÜLÉSEKEN kívüli egyéb szabad utas-üléseit.
EXTRA ÜLÉS: jelenti az adott járatra érvényes menetjeggyel rendelkező utas által a saját ülésén kívül lefoglalt extra üléseket is. Az EXTRA ÜLÉSEK díjszabására a PRÉMIUM ÜLÉS és a STANDARD ÜLÉS díjszabása az irányadó. A fuvarozó fenntartja magának a jogot az egy utas által igénybe vehető EXTRA ÜLÉSEK számának korlátozására.
Kevesebb, mint 24 órával az adott járat indulását megelőzően eszközölt helyfoglalásokat a fuvarozó nem tudja garantálni technikai korlátok miatt.

Utazás
Ki kaphat ülést nagyobb lábtérrel?
A fuvarozó járatain az Üzletszabályzat mellékletében meghatározott díj ellenében az alábbi ülések foglalhatóak le:PRÉMIUM ÜLÉS: jelenti a repülőgép első hat sorában (B737-800) ill első három sorában (B737-400) és a vészkijáratoknál található üléssorokban található üléseket. Egyes légi járművek esetében az első sor 2ABC és 2DEF jelöléssel kezdődik és bizonyos ülések a használatból kivontak, amely ülésekre nem lehet helyfoglalást eszközölni. A vészkijárati sorokban lévő ülések kizárólag megfelelő fizikai állapotban lévő utasok részére foglalhatók le, a fuvarozó fenntartja magának a jogot arra, hogy a megfelelő fizikai állapot fennállásáról egyoldalúan döntsön bármikor az utazás során. A vészkijárati ülések nem foglalhatók le gyermekek részére 12 éves korig, idős vagy fizikailag nem megfelelő állapotban lévő utasok, mentálisan és vagy fizikailag befolyásolt állapotban lévő utasok részére. Amennyiben ilyen utasok részére kerül vészkijárati ülés lefoglalásra és az utas nem felel meg az itt meghatározott feltételeknek, az utas átültetésre kerül. A fuvarozó kizárja a kártérítési felelősségét és nem köteles a helyfoglalási díj visszafizetésére, amennyiben az átültetésre azért kerül sor, mert az ülést a jelen pontban foglalt kizáró okok ellenére foglalták le.

Két éven aluli gyereknek jár ülőhely a gépen?
A gyermek 2 éves kora alatt csecsemőnek tekintendő. Oda-vissza utazás esetén a visszajárat dátuma a meghatározó a jelen fejezet alkalmazandósága szempontjából. A csecsemő nem jogosult saját ülésre és frissítőre és a kísérő ölében utazik. A fuvarozó által üzemeltetett útvonalakon egy felnőtt utassal maximum egy csecsemő utazhat. Egy sor ülőhelyen csak egy csecsemő utazása engedélyezett. Biztonsági okokból a gyermekülés használata az alábbi feltételekkel engedélyezett:az utas külön ülőhelyet vásárolt a biztonsági gyermekülés elhelyezésére;.
a biztonsági gyermekülést hitelesítették a légi szállításban való használatra, és a hitelesítést feltüntették a biztonsági gyermekülésen;
a biztonsági gyermekülés használata akkor megengedett, ha kétpontos övvel rögzíthető és a repülés teljes időtartama alatt így becsatoltan kell tartani.

Dohányozhatok a gépen?
Dohányzási tilalom van valamennyi légi jármű fedélzetén. A dohányzási tilalom vonatkozik az úgynevezett elektronikus cigarettára is. Ezen kötelezettség megszegése esetén az utas 2.000 EUR összegű kötbér megfizetésére kötelezhető a fuvarozó által és kizárható az utazásból

Figyelem!
A fenti információk tájékoztató jellegűek. A hatályos feltételeket a Smartwings Hungary Kft. hivatalos üzletszabályzatában találja

 

 


KIEMELT AJÁNLATAINK