moon calendar dining navigate-next
ONLINE BIZTOSÍTÁS
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hasznos tudnivalók az MSC hajóutak esetében

MSC Cruises A-Z

 

Animáció

Az MSC hajók fedélzetén képzett animátor csapat gondoskodik az utasok szórakoztatásáról. Minden korosztály számára izgalmas programokat nyújtanak: vetélkedők, táncoktatás, sportversenyek, kézműves foglalkozások. A programok ingyenesek.

 

Áram, csatlakozók

A kabinokban 110V/220V váltóáramú, normál, európai szabványú dugaszoló aljzatok találhatók. A fűtőszálas eszközök (pl. vasaló, cumisüveg melegítő, melegítő párna, vízforraló, stb.) használata nem megengedett, a biztonsági vizsgálatkor ezeket az eszközöket elveszik, és csak a kiszálláskor kapják vissza az utasok.

 

Beszállás

A beszállás időpontja a voucheren szerepel, ajánlott azonban már 1-2 órával korábban a kikötőbe érkezni. A beszállás legutolsó időpontja 2 órával az indulás előtt van. Aki ennél később érkezik a kikötőbe, azt már nem engedik beszállni.

A kikötőbe érkezéskor a bőröndöket a voucherrel megküldött csomagcímkével ellátva (a voucher utolsó oldalai) le kell adni. A címkével ellátott csomagokat legkésőbb a hajóindulásig a hajó dolgozói eljuttatják a kabinjukba. A bőrönd csak röviddel a hajóindulás előtt érkezik meg a kabinba. Így érdemes váltóruhát és a hajóindulásig szükséges egyéb holmikat egy kis táskába csomagolni, amelyet az utasok kézipoggyászként felvihetnek a fedélzetre. A kézipoggyászban nem lehet szúró, vágó eszköz, a hajón a biztonsági vizsgálatkor elveszik azt.

 

Biztonság

Biztonságtechnikai okokból a hajó biztonsági személyzetének joga van a bőröndök átnézésére. Azokat a tárgyakat, amelyeket nem vihetők fel a fedélzetre (pl. kés, fegyver, gázspray, vasaló) kiveszik a csomagból. A hajóra ételt, italt csak engedéllyel lehet felvinni, engedély hiányában ezeket a biztonsági személyzet elveszi. Az elvett tárgyakat hazaérkezéskor a biztonsági személyzettől kapott igazolással visszakapják.

 

Biztonsági gyakorlat

A felszállást követően, indulás előtt egy kb. fél órás mentőgyakorlatra kerül sor, amelyen mindenkinek kötelező részt venni! A gyakorlat előtt minden ID kártyát regisztrálnak, ezzel ellenőrzik a részvételt. A részvétel elmulasztása szankciókkal járhat. Utastájékoztató a mellékletek között található.

 

Borravaló

A hajótársaság kötelező borravalót alkalmaz, melyet minden utasnak a fedélzeti depozitból kell kifizetnie. A kötelező borravaló Európai és Perzsa-öböl hajóutak esetében 13 éves kortól 10€/fő/éj, gyereknek 3-13 éves korig kb. 5 €/fő/éj, Karib-térség, Dél-Afrikai és Dél-Amerika hajóutak esetén 13 éves kortól 14 USD/fő/éj, gyereknek 3-13 éves korig kb. 7 USD/fő/éj, és Ha az utas elégedett a személyzet valamely tagjával, van lehetőség a kötelező borravalón felül is megjutalmazni.

 

Casino

A hajókon kaszinó is található különböző szórakozási lehetőségekkel: roulette, Black Jack, pókerasztalok, nyerőgépek. A fedélzeten csak a kaszinóban van készpénzforgalom, azonban ott is van lehetőség az azonosító kártyával fizetni. A kaszinók csak a tengeren tarthatnak nyitva, a kikötői megállók alkalmával nem üzemelhetnek a szárazföldi előírások miatt.

 

CSomagok

Az utasok egyszerre több csomagot is felvihetnek a hajóra. Azonban a hajótársaság azt javasolja, hogy személyenként maximum két bőröndöt és két kézipoggyászt vigyenek fel a fedélzetre. A kézipoggyászban nem lehet szúró, vágó eszköz, a hajón a biztonsági vizsgálatkor elveszik azt.

CSoportos hajóút

A Neckermann által szervezett csoportos hajóutak során az út teljes ideje alatt magyar nyelvű utaskísérő áll rendelkezésre. A csoportos hajóút alkalmával az utasok busszal vagy repülőgéppel jutnak el az indulási kikötőbe. A busz a hajó indulása előtti napon az esti órákban indul Budapestről. A buszindulás időpontja a kikötő távolságától függ. A csoport általában a reggeli/délelőtti órákban érkezik meg a kikötőbe, ahol a csoportkísérővel együtt csekkolnak be a hajóra. A check-in után lehetősége van az utasoknak kiszállni a hajóból és egyénileg felfedezni a várost. Fontos, hogy a hajó indulása előtt minimum 1 órával vissza kell érni a hajóra. A hajóúton az utasok nincsenek a csoporthoz kötve, szabadon tölthetik idejüket. Az ültetett vacsorák alkalmával a csoport tagjait általában egy helyre ültetik. A csoportkísérő minden vacsora után fogadó órát tart a csoport számára, esetleges kérdés, probléma esetén a kísérőhöz lehet fordulni. A kikötések alkalmával a hajótársaság kirándulásokat szervez. A csoportos hajóúton résztvevők részt vehetnek magyar nyelvű kirándulásokon is, melyet még az utazás előtt kell befizetni. Ezt általában helyi magyar nyelvű idegenvezető tartja, vagy a csoportkísérő tolmácsolja a helyi idegenvezetőt. Az út végeztével a csoportot busz várja a kikötőben reggel, majd az esti-éjszakai órákban érkezik vissza Budapestre.

 

Depozit

A hajón a kaszinó kivételével nincs készpénzforgalom, így az utasoknak fel kell tölteni egy bizonyos összeget a beszálláskor kapott azonosító kártyára. A deposit összege kb. 200 €/fő vagy 400 €/kabin. A depozit fizetése történhet dombornyomott bankkártyával (a kikötőben, a check-in alkalmával) vagy készpénzben (az első napon, a hajó recepciónál).

A depozit összegéből az alábbi fedélzeti költéseket vonják le: kirándulások, italfogyasztás, kötelező borravaló kb. 8,5€/fő/éj, gyereknek 3-13 éves korig kb. 4,5 €/fő/éj, térítés ellenében igénybe vehető á la carte éttermek, fényképek, wellness szolgáltatások (masszázs, szauna, fodrász, stb.), vásárlás az üzletekben, UNICEF támogatás (fakultatív jelleggel, amennyiben töröltetni szeretné, a recepción megteheti), stb..

Amennyiben az utas beszálláskor készpénzben tette le a depozitot, és az nem került teljes egészében felhasználásra, úgy a megmaradt összeget a kiszállás napján hajnalban a recepciónál visszafizetik a kézhez kapott számla alapján.

Kártyával letett depozit esetén - amennyiben az utas a kézhez kapott számlával egyetért - a számla egyik példányát aláírva, sorban állás nélkül leadhatja a recepciónál található munkatársaknál. Néhány esetben előfordulhat, hogy a kártya zárolás feloldása néhány napig eltart, amennyiben a hazatérés után 14 nappal ez nem történik meg, azt az utasnak jeleznie kell az utazási iroda felé.

 

Dohányzás

A hajók legnagyobb része nem dohányzó, azonban kijelölt helyen a dohányzás megengedett: egyes bárokban, illetve a hajó egyik oldalán a szabadtéri fedélzeten, melyet táblákkal jeleznek, hamutartókat biztosítanak. Azonban a kabinokban és a balkonokon is TILOS a dohányzás!

 

Egyéni hajóút

Az egyéni hajóút alkalmával a részvételi díjban nincs benne a kikötőbe jutás költsége. Az utasoknak egyénileg kell megoldani a kikötőbe jutást, mely a közeli kikötők (Velence, Genova, La Spezia) esetén általában autóval megoldható, a távolabbi, tengerentúli utakhoz foglalhatnak repülőjegyet és a repülőtérről transzfert.

 

Élmények” (Bella, Fantastica, Aurea)

Az MSC három szolgáltatásszintet, „élményt” kínál. A Bella és a Fantastica mindhárom kabinelhelyezéssel elérhető (belső, ablakos, balkonos), míg az Aurea (bizonyos hajókon) balkonos kabinokra és lakosztályokra vonatkozik.

Bella kategória

Az alapszolgáltatásokat tartalmazza, amelyeket díjmentesen igénybe lehet venni a hajón: étkezéseket a naponta 20 órán keresztül nyitva tartó büféétteremben, az ültetett vacsorát a kijelölt étteremben, azonban a kért turnus nem garantált, a

színházi előadásokat, a medencék, a fitnesz terem és a szabadtéri sporteszközök használatát, a fedélzeti programokon való részvételt. Az utas MSC Club pontokat gyűjthet.

Fantastica kategória

Tartalmazza a Bella kategória összes szolgáltatását, valamint jobb elhelyezkedésű kabinokat, elsőbbséget a vacsora turnus kiválasztásánál, 24 órás szobaszervizt, ingyenesen rendelhető reggelit a kabinba, gyermekek számára extra programokat, kedvezményeket a fitnesz szolgáltatásokból.

Aurea kategória

Tartalmazza a Fantastica kategória összes szolgáltatását és további előnyöket: kiváló elhelyezkedésű kabinokat a hajó orrában, magasabb fedélzeten kilátással, Allegrissimo All Inclusive italcsomagot, Spa csomagot (welcome koktél, választható masszázs, korlátlan belépés a termál részlegre), fürdőköntöst és szobapapucsot, a privát napozóterasz használatát, bekészítést a szobába, étkezést időponttól függetlenül az étterem elkülönített részében, elsőbbségi beszállást érkezéskor.

 

Étkezés

A részvételi díj teljes ellátást tartalmaz, amely a büféétterem (minden nap 06.00-02.00 között, napi 20 órában) és a főétterem nyitvatartási ideje alatt korlátlan ételfogyasztás jelent. A hajón ezek kívül több á la carte étterem is található, amelyet térítés ellenében lehet igénybe venni. Napi 24 órában szoba szerviz áll rendelkezésre, az ételek térítés ellenében rendelhetők a kabinba.

Az ültetett éttermi vacsora mindig egy adott időpontban és a kijelölt asztalnál fogyasztható el, az étterem elnevezése, az időpont és az asztal száma az utasok azonosító kártyáján szerepel. Változtatási igényeket a recepción és az étterem vezetőjénél jelezhetik. Étel intolerancia esetén az utasoknak ugyanitt kell jelezni a kerülendő ételeket.

A csoportos, magyar utaskísérős útjainkon utasaink a vacsora menüt magyarra fordítva kapják kézhez, így magabiztosan választhatnak a remek ételek közül.

 

Fényképezés

A hajókon profi fotósok dolgoznak, akik a különleges alkalmakkor (hajóra szállás, tematikus vacsora, gálavacsora) fényképet készítenek az utasokról, melyeket kiállítanak a fotóboltban, ahol az utas megvásárolhatja a fényképet.

 

Fitnesz

A fedélzeten fitneszterem is található, melyek igénybe vétele díjmentes minden utas számára, a részvételi díj tartalmazza. A fitnesztermek jól felszereltek, a hajó orrában találhatók, ahonnan panoráma nyílik a tengerre. A fitnesz órákért, személyi edzőért fizetni kell.

 

Gasztronómia

A hajóút teljes ideje alatt napi 20 órában büféétterem áll az utasok rendelkezésére. A büfééttermen kívül, pedig számos a la carte étterem kínálatából választhatnak az utasok. Az MSC hajókon a fő éttermekben (ahol az ültetett vacsora zajlik) főként az olasz konyha ízei jellemzőek, de nemzetközi ételek is megtalálhatóak az étlapon. A fő éttermeken kívül minden hajón más-más különleges éttermek vannak: Sushi Bar, mexikói Tex Mex, francia éttermek. A fogyasztásért ezekben az éttermekben fizetni kell.

 

GYerekek

Az MSC hajókon 0-18 év alatti utasok gyereknek számítanak. A szülővel egy kabinban, pótágyon utazó 18 év alatti gyermek egyéni utazás esetén csak kikötői illetéket fizet. 18 év alatti gyermekek minden esetben csak egy felnőtt kíséretében helyezhetők el a kabinban.

A hajókon rengeteg program várja a gyermekeket 3-17 éves korig különböző korosztályokra osztva. A szülők a nyitvatartási időben ott hagyhatják a gyermekeiket a klubokban, abban az esetben is, ha a hajó kikötött és kiránduláson vesznek részt, ekkor előre jelezni kell a gyermekklubnak. A gyermekmegőrzőben meg is ebédeltetik a gyerekeket és számos programot szerveznek nekik, míg a szülők pihennek. A gyermekklub szolgáltatásai ingyenesek.

 

Hajók

Az MSC hajótársaságnak 12 hajója van, melyeket 3 osztályba sorol: Lirica (legkisebb, átalakításon átesett hajók), Musica (közepes méretű hajók), Fantasia (legnagyobb, legújabb hajók).

Lirica-osztály: MSC Lirica, MSC Armonia, MSC Opera, MSC Sinfonia

Musica-osztály: MSC Musica, MSC Orchestra, MSC Poesia, MSC Magnifica

Fantasia-osztály: MSC Fantasia, MSC Splendida, MSC Divina, MSC Preziosa

2017. júniusában pedig vízre bocsájtják a legújabb hajóosztály, a Vista-osztály első tagját a 2.250 kabinnal rendelkező MSC Meravigliát.

 

Házasságkötés a fedélzeten

Az MSC hajókon valóra válthatók a romantikus álmok, szimbolikus házasságkötésre minden hajó fedélzetén lehetőség nyílik. Három féle ceremónia közül lehet választani, ezt az utazási irodában előzetesen le lehet foglalni.

 

Háziállatok

Az MSC hajók fedélzetén a háziállatok nem megengedettek, kivételt képezhetnek a vakvezető kutyák, de a foglaláskor ezt is le kell kérni a hajótársaságtól.

 

Hűségprogram

Az MSC hajótársaság hűségprogramja az MSC Voyagers Club. A programhoz díjmentesen lehet csatlakozni, a tagság során pontokat gyűjtenek az utasok (éjszakák és fedélzeti költés után), illetve különböző előnyöket élvezhetnek. Újdonság, hogy már az első hajóút előtt lehet regisztrálni az msccruises.com oldalon. A tagságnak 5 fokozata van. A frissen regisztráltak, akik még nem voltak hajóúton virtuális narancssárga „Welcome” kártyát kapnak. Az első hajóúton részvevők kék Classic kártyán kezdik el a pontokat gyűjteni, a következő szintek a Silver, a Gold és a Black. A klubtagsággal különböző kedvezményekkel foglalhatják hajóútjaikat és egyéb fedélzeti szolgáltatásokat kapnak ingyenesen. Csoportos útjainkon az MSC Club kedvezmény nem érvényesíthető, pontokat gyűjteni azonban lehet.

 

Illeték

A részvételi díjon kívül fizetendő a kikötői illeték, mely a hajóút hosszától, útvonalától függően 80-160 EUR lehet. A 7 éjszakás utak esetén általában 120 EUR/fő, ezt a gyermekeknek is meg kell fizetni.

 

Internet

Minden hajó rendelkezik fizetős internet kapcsolattal. A hajókon van vezetékes internet kapcsolat és számítógépek az Internetkávézóban, illetve lehetőség van saját eszközről is internetezni vezeték nélküli internet kapcsolattal (Wi-Fi). Az internethasználathoz az első belépéskor regisztrálni kell, ekkor az utas kap egy kódot, amivel használhatja a világhálót. A használat start-stop rendszerű, a kapcsolatot a használat végén meg kell szakítani a felhasználói felületen. Az internethasználat díja is az utas azonosító kártyáján terhelődik. Az igényekhez mérten többféle internet csomagot nyújt a hajótársaság.

Tájékoztató jellegű árak (2015):

Saját eszköz használata esetén: 60 perc kb. 17€, 100 perc kb. 25€, 300 perc kb. 55€, 480 perc kb. 70€, 1440 perc kb. 170€. Internet használat a cyber könyvtárban: első 10 perc kb. 3,5€, ezután minden megkezdett perc kb. 0,45€.

2015. márciusától 15-50% kedvezményt biztosító internet csomagok foglalhatók indulás előtt legkésőbb 2 héttel az utazási irodákban.

 

Italok

A részvételi díj tartalmazza a büfé étterem nyitvatartási idejében, helyben fogyasztható, automatából adagolható vizet, valamint forró vizet tea- és kávékészítéshez. Minden egyéb italfogyasztás térítés ellenében lehetséges. Az indulás előtt, illetve a hajón is van lehetőség különböző italcsomagok megvételére. Az előzetesen foglalható italcsomagok és egyéb szolgáltatások listája a mellékletben található.

 

Kabinok

Belső kabin, Bella kategória

Ablak nélküli kabin, standard felszereltséggel (hajszárító, széf; térítés ellenében minibár és bekészített ásványvíz), a kabint csak délelőtt takarítja és teszi rendbe a személyzet, a vacsora étkezés időpontja választható, de nem garantált.

Belső kabin, Fantastica kategória

Ablak nélküli kabin, standard felszereltséggel (hajszárító, széf; térítés ellenében minibár és bekészített ásványvíz), a vacsora étkezési időpontja választható és prioritást élvez, takarítás reggel és este, 24 órás szobaszerviz és kabinba rendelhető reggeli, kedvezmény a csoportos fitnesz órákból, gyermekprogramok.

Ablakos (tengerre néző) kabin, Bella kategória

Fixen rögzített ablakkal rendelkező kabin, alap felszereltséggel (ld. belső Bella kabin). Egyes kabinok előtt mentőcsónak található, amely zavarja a kilátást.

Ablakos (tengerre néző) kabin, Fantastica kategória

Fixen rögzített ablakkal rendelkező kabin, Fantastica felszereltséggel (ld. belső Fantastica kabin) korlátlan kilátással.

Balkonos kabin, Bella kategória

Kis balkonnal rendelkező kabin, a balkonon 2 szék asztallal, alap felszereltséggel (ld. belső Bella kabin). A balkonról csak a korlát felett nyílik kilátás, bizonyos kabinoknál a mentőcsónak részben zavarja a kilátást (közvetlenül a balkon alatt található).

Balkonos kabin, Fantastica kategória

Kis balkonnal rendelkező kabin, a balkonon 2 szék asztallal, Fantastica felszereltséggel (ld. belső Fantastica kabin).

Balkonos kabin, Aurea kategória

Kis balkonnal rendelkező kabin, a balkonon 2 szék asztallal, Fantastica felszereltséggel (ld. belső Fantastica). Többletszolgáltatások: Allegrissimo All Inclusive italcsomag, spa csomag (koktél, masszázs, korlátlan belépés a termál részlegbe), fürdőköntös és szobapapucs, privát napozóterasz, bekészítés a szobába, étkezés időponttól függetlenül az étterem elkülönített részében, elsőbbségi beszállás érkezéskor.

 

Kártya

Beszálláskor minden utasnak készítenek egy fedélzeti kártyát, amely a hajón személyazonosságot igazol, nyitja a kabint és fizetésre is szolgál. A hajón nincs készpénzforgalom (kivétel a kaszinó), az igénybe vett fizetős szolgáltatások fizetése ezzel a kártyával történik, ezért beszálláskor depozitot kell letenni. A kártya személyre szól, minden utas rendelkezik vele. Csak ezzel a kártyával lehet fel- és leszállni a hajóról. A kártyán fel van tüntetve az utas neve, a kabin száma, a hajó neve, az utazás dátuma, az ültetett vacsora étterme, turnusa, asztal száma, illetve a mentőcsónak száma/vész esetén gyülekező hely kódja.

Kedvezmények

Egyéni utazás esetén különböző kedvezmények érvényesíthetők, többek között 5%-20% törzsutas kedvezmény, 10% nászutas kedvezmény, single+gyerek kedvezmény, 10-20% ifjúsági kedvezmény 18-29 év közöttieknek, 10-20% szenior kedvezmény 65 év felettieknek, házassági évfordulós csomagok, 25. házassági évforduló 250 EUR kedvezménnyel, 50. házassági évforduló 500 EUR kedvezménnyel. A kedvezményes ajánlatok más akciókkal és kedvezményes árakkal nem kombinálhatók, a csoportos utazásokon nem érvényesíthetők. A kedvezmény igénybevételéhez igazolás benyújtása szükséges.

 

Kirándulások

A hajótársaság minden kikötőben többféle kirándulást szervez, amelyre itthon vagy a hajón lehet jelentkezni. A hajón legkésőbb 1 nappal a kirándulás időpontja előtt fogadják el a jelentkezést. A kirándulások a min. résztvevő szám elérése esetén angol, német és olasz nyelven indulnak.

Amennyiben a hajó útvonala kedvezőtlen időjárás vagy technikai probléma miatt megváltozik, és nem köt ki egy adott kikötőben, a hajótársaság a kirándulás összegét visszatéríti, és amennyiben lehetséges a hajón egy másik kirándulásra átfoglalja.

 

Magyar nyelvű kirándulás kizárólag a magyar csoportkísérős utaknál lehetséges, amennyiben a jelentkezők száma kirándulásonként elérni a 20 főt. Ez esetben helyi magyar idegenvezető viszi a csoportokat vagy a helyi idegenvezetőt a csoportkísérő magyarra fordítja. Ezekre a kirándulásokra indulás előtt az utazási irodában kell jelentkezni, csak ebben az esetben tudjuk garantálni a részvételt.

Magyar nyelvű kirándulás esetén előfordulhat, hogy a zárt csoportként nyilvántartott kirándulás részvételi díját technikai okok miatt csak a hazaérkezés után, az utazási irodában tudjuk visszafizetni.

 

Kiszállás

A legtöbb hajón az utolsó reggel legkésőbb 08.00 óráig el kell hagyni a kabint. Azokat a csomagokat, amelyeket a személyzettel szeretnének leszállíttatni a hajóról, előző nap kb. éjfélig, a kabinba bekészített színes csomagcímkével ellátva (azt kitöltve és az igazoló szelvényt megtartva) ki kell készíteni az ajtó elé. Ezt a bőröndöt kiszállás után a poggyász csarnokban találják, csomagcímke színek szerint osztályozva.

A kiszállás a csomagcímke színe és jelzése (pl. piros 1, piros 2, stb.) alapján történik, a fedélzeti újságban kategóriánként megtalálható a gyülekező hely és a gyülekezés ideje. Kiszálláskor a személyzet is segít az utasoknak a zökkenőmentes partra jutás érdekében.

 

Lego

Az MSC hajótársaság 2014-ben kötött szerződést a LEGO-val, így a Reneszánsz program során felújított, meghosszabbított hajókon (MSC Armonia, MSC Sinfonia, MSC Opera és MSC Lirica) már megtalálhatóak a LEGO szobák is, ahol a gyermekek ingyenesen használhatják a LEGO játékokat. A későbbiekben a társaság új, 2017-ig vízre bocsátott hajóin is elérhetőek lesznek a LEGO termékei.

 

Medencék

Minden MSC hajón található medence/medencék, melyeket díjmentesen használhatnak az utasok. (Kivéve az MSC Yacht Club területén található medencét). A medencék többségében szabadtéren vannak, az újabb, nagyobb hajókon fedett medence is található. A medencéket minden nap tenger vízzel töltik fel és a nap végén leengedik.

 

Minibár

A hajókon minden kabin minibárral is fel van szerelve. A minibárból való fogyasztást is a depozitból kell fizetni. A minibárt az utolsó este lezárják, így az utasoknak ügyelni kell arra, hogy ne maradjon semmi a hűtőben.

Mozgáskorlátozott utasok

A hajók akadálymentesek, alkalmasak mozgáskorlátozott utasok részére. Minden hajó rendelkezik mozgáskorlátozott kabinnal, amelyek lekérésre foglalhatók.

 

Napi program

A kabinokban minden este elhelyeznek egy programfüzetet/fedélzeti újságot, ami a következő napi információkat, programokat tartalmazza. Ebben megtalálható a következő napi kikötőváros leírása, időjárás, kirándulások, fedélzeti programok, események, az esti színház műsora. A programfüzet angol, német és olasz nyelven is elérhető.

 

Napozóágyak

A hajók felső fedélzetein, a medence körül napozóágyak találhatók, melyeket az utasok díjmentesen használhatnak, törölközőt is biztosítanak.

 

NYelvek

Az MSC hajóin a hivatalos nyelv az angol. Ezen kívül általában az alábbi nyelveket használják a fedélzeten: olasz, német, francia, spanyol. Ezeket a nyelveket gyakran beszélik a személyzet tagjai, a kirándulásokon általában ezeken a nyelveken szokott idegenvezetés lenni, illetve az egyes feliratok, a napi programfüzet is elérhető szokott lenni ezeken a nyelveken.

 

Orvos

Minden hajón található jól felszerelt orvosi rendelő és hajóorvos, egészségügyi személyzet. A hajón bekövetkezett betegségekre, balesetekre általában nem terjed ki az utasbiztosítás, így a helyszínen fizetni kell a szolgáltatásért. A hajóorvosnál a fizetés a fedélzeti azonosító kártyával történik. Biztosítási káreseménykor minden esetben fel kell venni a kapcsolatot a biztosító társasággal.

 

Öltözék

A hajón a kényelmes ruha az általános viselet. Az ültetett vacsoránál az út időtartama alatt kb. két alkalommal - a gála vacsorák idején - elegáns öltözék elvárt (férfiaknak szövetnadrág, hosszú ujjú ing, zakó, hölgyeknek csinos ruha). A többi vacsora alkalmával a férfiaknak hosszú nadrág és ing az előírás. Az út során több tematikus vacsora előfordulhat (pl. olasz est, white party, hippi parti, stb.), ilyenkor hozzá lehet öltözni a vacsora témájához (piros-fehér-zöld, fehér ruha, virágmintás, ’60-as éveket idéző öltözet), de ez nem kötelező.

 

Parkolás

Saját gépkocsival utazó vendégeinek az MSC Cruises zárt, de nem őrzött parkolóhelyet biztosít a kikötőkben. Parkoló foglalása legkésőbb 8 nappal a hajó indulása előtt lehetséges az utazási irodán keresztül vagy online a http://www.msccruises.com/gl_en/Already-Booked/Park-and-Cruise.aspx linken. A parkolást a helyszínen kell fizetni! A parkolót a hajótársaságon keresztül csak arra az időtartamra lehet foglalni, amíg a hajón tartózkodnak, hosszabbításra nincs lehetőség.

 

Pénzforgalom a hajón

A hajókon a kaszinó kivételével nincs készpénzforgalom. Minden utasnak az azonosító kártyájára feltöltött depozitból kell fizetnie az igénybe vett fedélzeti szolgáltatásokat.

 

Pótágy

Az MSC Flotta 11 hajóján 2-3-4 ágyas kabinok foglalására van lehetőség. Az MSC Magnifica az egyetlen hajó, amely rendelkezik néhány 5-ágyas kabinnal. A pótágy gyermek és felnőtt számára egyaránt foglalható, normál méretű fekhely. A belső és az ablakos kabinokban a pótágy szinte minden esetben lehajtható ágyat jelent, amely egy odatámasztható kis

létrán érhető el. A balkonos kabinokban túlnyomórészt kihúzható fotelágyon vagy kétszemélyes kanapén helyezik el a 3. és 4. utast. A hagyományos szálláshelyekkel ellentétben a 2 év alatti csecsemőket is jelezni kell foglaláskor, pótágyat nekik is foglalni kell. Babaágyak korlátozott számban érhetők el a hajókon, az igényt foglaláskor jelezni kell.

 

Renaissance program

Az MSC hajótársaság 2014-ben indította el „Reneszánsz” programját, melynek során a társaság legrégebbi és legkisebb hajóit meghosszabbítja és felújítja. Az első hajó, amely átesett az átalakításon, az MSC Armonia, 2014 novembere óta van újra vízen. A következő az MSC Sinfonia, amely 2015 márciusában indult újra útra. Ez után az MSC Opera átalakítása következett, amely 2015 júliusára készült el. Végül pedig az MSC Liricát újítják fel, 2015 novemberében bocsátják újra vízre.

 

Sportolási lehetőségek

A hajók fedélzetén számos sportolási lehetőség van. A hajókon más-más sportpálya található, melyet ingyenesen lehet igénybe venni: teniszpálya, röplabdapálya, kosárlabdapálya, squash, mini golf. Minden hajón található fitnesz terem, melyet szintén ingyenesen használhatnak az utasok. Lehetőség van edzéseken is részt venni, személyi edzőt fogadni fizetés ellenében. A hajó felső fedélzetén gyalogló/futópálya is található.

 

SZínház

A hajó színháztermében minden este műsort adnak az utasoknak két vagy három turnusban. Amíg az egyik turnus vacsorázik, addig a másik turnus a színházban van. Minden este más-más tematikájú programot adnak, általában énekes-táncos műsorokat, akrobatikus mutatványokat, bűvész show-t adnak elő. Az előadások ingyenesen látogathatók, a Lirica hajóosztály felújított hajóin előzetes regisztráció szükséges.

Transzfer

Az MSC hajótársaság a közeli repülőterekről transzfert biztosít a legtöbb kikötőbe. A hajótársaság kizárólag az indulás napján és az érkezés napján nyújtja ezt a szolgáltatást, csak a repülőtér és a kikötő között. Az MSC szigorú időbeli korlátokat szab, melyeket be kell tartani, ellenkező esetben a társaság nem vállalja a transzfert. Reptér > Kikötő

Repülő érkezése

Ár

 

Földközi-tenger

Milano Malpensa > Genova kikötő

minimum 6 órával a hajó indulása előtt

31 EUR/fő

Milano Linate > Genova kikötő

minimum 5 ½ órával a hajó indulása előtt

31 EUR/fő

Genova reptér > Genova kikötő

minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt

17 EUR/fő

Nizza reptér > Genova kikötő

minimum 5 ½ órával a hajó indulása előtt

31 EUR/fő

Róma Fiumicino > Civitavecchia kikötő

minimum 4 órával a hajó indulása előtt

41 EUR/fő

Barcelona reptér > Barcelona kikötő

minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt

31 EUR/fő

Marseille reptér > Marseille kikötő

minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt

35 EUR/fő

Dél-Amerika, Dél-Afrika, Karib-térség

Rio de Janiero reptér > Rio de Janeiro kikötő

minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt

27 EUR/fő

San Paolo reptér > Santos kikötő

minimum 6 ½ órával a hajó indulása előtt

45 EUR/fő

Buenos Aires reptér > Buenos Aires kikötő

minimum 5 órával a hajó indulása előtt

33 EUR/fő

Cape Town reptér > Cape Town kikötő

minimum 4 órával a hajó indulása előtt

27 EUR/fő

Durban reptér > Durban kikötő

minimum 4 órával a hajó indulása előtt

27 EUR/fő

Miami reptér > Miami kikötő

minimum 4 órával a hajó indulása előtt

16 EUR/fő

Fort de France reptér>Fort de France kikötő

minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt

20 EUR/fő

Pointe a Pitre reptér > Pointe a Pitre kikötő

minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt

20 EUR/fő

Kuba

Havanna reptér > Havanna kikötő

minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt

15 EUR/fő

Perzsa-öböl

Dubai reptér > Dubai kikötő

minimum 3 ½ órával a hajó indulása előtt

15 EUR/fő

 

Kikötő-repülőtér transzfer esetén a fenti időpontokhoz 30 percet hozzá kell adni.

 

Útvonal

A hajótársaság az útvonal változtatás jogát fenntartja magának. Ha időjárási vagy biztonsági okokból megváltoztatják egy hajó útvonalát, kártérítés igénnyel nem élhetnek az utasok.

 

Úti okmányok

A csak európai uniós országokat érintő hajóutak során a magyar utasok utazhatnak személyigazolvánnyal, azonban ha az út során EU-n kívüli országot érint a hajó, akkor útlevéllel kell rendelkeznie az utasnak. Az útlevélnek a hazaérkezéstől számított minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Útlevél hiányában az utas nem szállhat ki a hajóból az adott kikötőben.

 

Vámmentes boltok

A hajók fedélzetén vámmentes boltok találhatók, melyek a szabályozások értelmében csak a kikötőt elhagyva, nyílt vízen tarthatnak nyitva. Ezekben a boltokban ékszereket, parfümöket, dohányárut, italokat, ruhákat és MSC logóval ellátott termékeket vásárolhatnak az utasok. A boltokban is a fedélzeti azonosító kártyával lehet fizetni.

 

Várandósok

Várandós utasoknak a foglalás alkalmával orvosi igazolással kell rendelkezniük, amelynek tartalmaznia kell, hogy terhesség hányadik hetében járnak és hogy alkalmasak az utazásra. Az utazás végén 24. terhességi hetet betöltött utasoktól a hajótársaság nem fogad el foglalást.

 

Vízum

Egyes kikötőkben az utasoknak rendelkezniük kell érvényes vízummal. Az aktuális beutazási szabályokat a http://konzuliszolgalat.kormany.hu linken lehet megtalálni. A vízum és az érvényes útiokmány beszerzése az utas kötelessége, ennek hiányában megtagadhatják a felszállást a hajóra.

 

Wellness

A hajókon wellness részleg is található, az MSC Aurea Spa, amely térítés ellenében vehető igénybe (napi belépő kb. 30 EUR, a fedélzeten kedvezményes csomagajánlatok foglalhatók). Bizonyos kabintípusoknál a belépés és a wellness szolgáltatások egy része benne vannak a részvételi díjban. A wellness központban van szépségszalon és fodrászat, masszázs valamint szauna és pezsgőfürdő is.

 

Web check-in

A gyorsabb beszállás érdekében (kb. 1/2-1 órával meggyorsítja a beszállást), érdemes a www.mscwebcheckin.com felületen előre bejelentkezni. Az online check-in elvégzése után érdemes a „beszállókártyát” kinyomtatni és a voucherrel együtt magukkal vinni. A web check-in-t a bármikor, de legkésőbb indulás előtt 48 óráig lehet elvégezni. A csoportos hajóúton résztvevő utasoknak nem szükséges web check-inen bejelentkezni, mivel a csoport együtt csekkol be a hajóra a csoportkísérő segítségével.

 

Yacht Club

Az MSC Yacht Club a Fantasia osztályú (legnagyobb és legújabb) hajókon található elkülönített terület, ahol lakosztályok és exkluzív éttermek, bárok vannak. A Yacht Club a hajók felső fedélzetein helyezkedik el, az itt található kabintípusokhoz extra szolgáltatások járnak: 24 órás komornyik szerviz, concierge szolgálat, nagy alapterületű kabinok tengerre néző kilátással, étkezés az MSC Yacht Club éttermében bármely időszakban, korlátlan italfogyasztás az MSC Yacht Club területén és a minibárból, korlátlan belépés az MSC Yacht Club privát napozófedélzetére, ahol medence, pezsgőfürdő, szolárium és bár található. Továbbá a Yacht Clubot foglaló utasok szintén pontokat gyűjthetnek az MSC Club hűségprogramban. A Yacht Club területén található lakosztályok: Deluxe Suite, Executive & Family Suite, Royal Suite.

Zene

A hajókon számos zenész szórakoztatja az utasokat. Az esti zenés színházi előadásokon kívül a bárokban legtöbbször élő zene szól. Mindenféle stílus képviselteti magát: klasszikus, jazz, swing, latin, country. A diszkóban a fiatalok számára kedvelt zenék szólnak.


KIEMELT AJÁNLATAINK